Fruitsnacks

Waar haal jij je gezond tussendoortje: uit de fruitmand of de fruitautomaat?

11 Sep

Verdeelautomaten zijn alomtegenwoordig in scholen, bedrijven en allerlei openbare ruimtes, vooral dan de drank- en snackautomaten. Toch kies je beter voor een gezonde snack: laat fruitmanden leveren of schaf een fruitautomaat aan! Vind je het moeilijk om een keuze te maken tussen deze twee? Even rekenen wat voor jou de voordeligste oplossing is.

fruitautomaat

Een fruitautomaat is best wel een grote investering: je betaalt gemiddeld 8.000 euro voor een fruitautomaat met een capaciteit van 120 stuks fruit. Met een afschrijving van 4 jaar, betekent dit dus een kost van 2.000 euro per jaar voor deze gezonde tussendoortjes. So what? Je laat je werknemers toch betalen voor elk stuk fruit uit de fruitautomaat. Dus die investering verdien je op redelijke termijn makkelijk terug. Of niet?

Even rekenen: in het beste geval, koopt elke werknemer gemiddeld 2 vruchten per week. Let wel: wanneer de automaat nog maar half gevuld is, zal een werknemer minder geneigd zijn om er fruit uit te nemen, aangezien de perceptie dan zou kunnen zijn dat het niet meer “vers” is én de keuze beperkter is. In grote bedrijven met honderden werknemers zal een fruitautomaat er logischerwijze wat vlugger halfleeg uitzien.

Nog een voordeel van een fruitautomaat: het fruit blijft altijd lekker fris. Al kan je natuurlijk even makkelijk die fruitmand in de koelkast plaatsen. Let wel op met het koelen van fruit. Bepaalde fruitsoorten, zoals de populairste : de banaan en ander exotisch fruit, mogen simpelweg niet in dergelijke mate gekoeld worden. Hierdoor is het assortiment fruit in een verdeelautomaat dus sowieso beperkter. Bekijk ook even wat de voorkeuren zijn van je werknemers. Een gevarieerd fruitaanbod, inclusief de populaire banaan, zal voor hen wellicht aantrekkelijker zijn dan een standaard selectie.

Een werknemer die betaalt voor zijn gezond tussendoortje, zal er ook voor opteren om het fruit zo vers mogelijk te verkrijgen voor het geld dat hij of zij eraan spendeert. Hier is de fruitmand in het voordeel, want die kan gratis worden aangeboden. En ook belangrijk: die link met gratis maakt de kost voor de werkgever van zo’n fruitmand trouwens volledig fiscaal aftrekbaar (meer daarover lees je hier)!

Vergeet ook niet: een fruitautomaat leegmaken en bijvullen kost tijd. Gemiddeld een uur per week. En tijd kost geld. Op jaarbasis, gebaseerd op een uurtarief van 40 euro, betaal je dus 2.000 euro, wat ook weer neerkomt op een extra kost van 0,167 euro/vrucht. Dan hebben we een eventuele herstelling van de snackautomaat even buiten beschouwing gelaten. En je kan hem natuurlijk niet eender waar zetten: draadloze koeling bestaat nog niet.

Tel alle kosten even op (zie tabel onderaan) en je komt als werkgever uit op een bedrag van 0,73 euro/stuk fruit. Ter vergelijking: bij wekelijkse levering van een fruitmand zou je 0,40 euro per stuk fruit uitgeven, een bedrag dat zoals gezegd 100% fiscaal aftrekbaar is (indien je baas het fruit gratis aanbiedt).

Voor de werkgever wordt dat dus een extra-legaal voordeel.

Tijd om te berekenen wat voor jou de ideale manier is om gezonde tussendoortjes te voorzien op het werk!

Fruitautomaat

Fruitmand

 

 

Kostprijs automaat

€ 8.000,00

€ 0,00

Afschrijving jaar

4

4

Jaarkost

€ 2.000,00

€ 0,00

 

 

Fruit (stuks)

240

240

Aantal weken

50

 50

Totaal aantal stuks

12.000

 12.000

 

 

Automaatkost per stuk fruit:

€ 0,17

€ 0,00

 

 

Handling uren

1

0

Uurkost

€ 40,00

€ 0,00

 

 

Aantal weken

50

 50

 

 

Handlingkost/jaar

€ 2.000,00

€ 0,00

 

 

Handlingkost per stuk

€ 0,17

€ 0,00

Â

 

Prijs fruit (aankoop)

€ 0,40

€ 0,40

 

 

Totaalkost/stuk fruit

€ 0,73

€ 0,40

 

Nog geen reacties

Reageer